Jak rychle a správně rozmrazit maso

Člověk dostane chuť na kus masa, ale to se ukrývá zmrazené v mrazáku. Co teď? Jaké jsou tedy možnosti rozmrazení? A je to z hlediska hygieny správná volba?

Rozmrazování ve studené pitné vodě

Rychlá metoda jak maso rozmrazit. Maso musí být umístěno v nepropustném obalu nebo sáčku, tak aby neprosakoval! Důvod? Do masa by se mohly dostat bakterie z okolního prostředí. Maso by nasáklo vodou a pokrm by poté nebyl příliš chutný. Maso je potřeba ihned tepelně zpracovat.

Rozmrazování masa v chladničce

Časově náročná metoda. I v případě kuřecích prsíček musíme počítat s několikahodinovým čekáním. S masem však nemusíme manipulovat okamžitě po rozmrazení. Červené maso můžeme zpracovávat klidně až tři dny po rozmrazení.

Rozmrazování masa v mikrovlnce

Nejrychlejší varianta rozmrazování.  Maso se však začíná vařit už v mikrovlnce a nemusí být následně tak chutné. S masem je samozřejmě potřeba ihned pracovat.

Nedoporučuje se

Mnoho lidí rozmrazuje maso ponořením do horké vody, což je však podle odborníků velká chyba. Stejně tak není vhodné rozmrazovat potraviny přes noc při pokojové teplotě, zaděláváme si tak akorát na pořádné zdravotní komplikace. Jakmile začne teplota masa stoupat nad 4 ° C, bakterie se mohou začít rychle množit. Pro zajímavost mrkněte na video šéfkuchaře Marka Petrána, který radí jak rozmrazit maso.

Nejvhodnější varianta rozmrazování masa

Z hlediska bezpečnosti je nejlepší technikou rozmrazování masa v chladničce, při bezpečné a stálé teplotě.

O rozmrazování potravin se více dočtete na oficiálních stránkách bezpečnosti potravin.

Může se hodit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *